20 October, 2012

OOTD ... PEPLUM TOP

Assalam & Hello my beautiful blog readers,

Since Ayu dah start with the new DRESSBAJU blog online.. mcm2 feedback yang Ayu dapat pasal customer needs & like.  Ada yang suka baju style macam tu .. macam nie.. and yang latest now is PEPLUM TOP... wahhh mmg tengah TREND kan design peplum nie.. 

So lets discuss about this fashion PEPLUM.

Actually peplum nie mcm baju baby doll dress kan, tapi rasanya peplum pendek sikit utk di consider as dress. Peplum is a short overskirt or a ruffle attached around the waistline. It was first introduced by DIOR in 1947(thanks Mr.Google for the info & picture)


So after beberapa decade fesyen peplum nie telah dilupakan.. and now they return with awesome design and everybody wearing it. 

Peplum top nie ada yang tiada lengan aka sleeveless, berlengan panjang aka long sleeves and berlengan pendek aka short sleeves. 


Cik Kim kita pakai peplum top putih nie... kena aje rupa ny kan.. mmg gojess :)




Picture2 peplum dress nie Ayu google je (again thanks Mr. Google).. from my reading kat few blogs regarding peplum nie.. ... "peplums can create the look of a waist and give the idea of hips as well" lebih kurang campur tolak.. maksudnya boleh bagi nmpk pinggang lah.. sorok tummy sana sini skit.. ya ke?? ... Peplums are believed to be flattering to any body type if worn right. 

Sori lah if Ayu silap coz im not a fashion freek sangat.. hehe.. skit2 tu boleh lah.. mana bole dpt ilmu, Ayu terima and share with my blog readers... :)


How to style/wear peplum top?? 

a) For casual look - wear ur peplum with skinny jeans

b) For elegant look - wear ur peplum with a pencil skirt or tailored pants.

Like the picture bawah nie.. from ThePoplook.. cantik kan.. 



Kate Middleton also spotted wearing peplum coat.. nice right..:) 

What not to wear with a Peplum Top??
- Legging
- Jeans except for skinny jeans
- pants & skirt with pleats at the waist
- high low skirts
- chinos 

This is how i wear my only custom made peplum tops.. with streatchable lycra skirt.. skirt tu mcm kembang bawah skit.. ok lah kot kan.. hehehe.. saya budak baru belajar.. :)

So mcmana my explaination or review pasal Peplum Tops nie.. u oalls dah beli ke?? cuba lah beli sehelai or pi tempah..at least dpt ukuran badan kita yg betul kan..  jangan takut2 utk mencuba style yang baru.. insya-allah kalau kena dengan gaya nya sure kena dengan badan kita. 

And insya-allah EA Dressbaju akan cuba untuk bawa masuk PEPLUM TOPS nie.. sedang mencari2 tailor or supplier ?? if u oalls boleh suggest kan.. do email me or comments je ya.. 




1 comments:

missfiey tailor said... [Reply to Comments]

.nak jadi tailor sis boleh? ni numb fiey. 0172947034. thankyou. fiey mmg sdg mncari org cm akak. TQ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...